НОВИНИ

Американският Сенат отхвърли изменение, спиращо Тръмп да атакува Иран

След разгорещени дебати, продължили повече от шест часа, 41 сенатори гласуваха за отхвърляне на изменение на Закона за националното отбрана, което щеше да им даде право да блокират военните операции на президента в чужбина, като внеслите изменението не успяха да достигнат необходимото мнозинство от над 60 гласа.

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:38, 28.06.2019
Чете се за: 00:28 мин.
По света
американският сенат отхвърли изменение спиращо тръмп атакува иран

По-рано двупартийна група от сенатори обяви правно предложение, което би променило Закона за националното отбрана за 2020 г., изискващо от президента да поиска одобрение от Конгреса при извършването на военни действия в чужди държави

В момента президентът има правомощията да разрешава военни операции срещу чужди страни, като използва законодателство, установено след терористичните атаки от 11 септември. Противоречивата разпоредба е използвана многократно от САЩ през последните две десетилетия за спорни интервенции в страни от Африка, Азия и Близкия изток, като Афганистан, Ирак, Либия. Сирия, Етиопия и Йемен.

Единият от внеслите поправката Тим Кайне, сенатор демократ от Вирджиния, предупреди, че американската война срещу Иран "ще бъде колосална грешка" и призова колегите си да одобрят мярката за предотвратяване на "подбудата, насърчаването, заблудата" и "впускането в трета война в Близкия Изток".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посланик Рубин: САЩ подхождат като към съюзник с България в сделката за Ф-16
Посланик Рубин: САЩ подхождат като към съюзник с България в сделката за Ф-16
Президентът Румен Радев в специално интервю за Панорама
Президентът Румен Радев в специално интервю за "Панорама"