Американски сенатори обвиниха компанията "Боинг", че е построила "летящи ковчези" и умишлено е укрила информация в процеса на одобрение за полети на модера 737 макс осем. На изслушване на изпълнителния директор Денис Мюленбург сенаторите изразиха сериозна тревога, че авиопроизводителят е предпочел печалбите пред сигурността. В две катастрофи на 737 макс в рамките на пет месеца загинаха общо 346 души.

Главният изпълнителният директор на "Боинг" призна, че компанията е направила грешки, поучила се е от двете катастрофи и е набелязала необходимите промени.

Денис Мюленбург, главен изпълнителен директор на "Боинг": Обръщам се пряко към семействата на жертвите, които са тук. От мое име и от името на компанията съжаляваме, дълбоко и искрено съжаляваме.

Сенаторите заявиха, че "Боинг" са били наясно с проблемите на автоматизираната контролна система при 737 Макс 8, посочена като причина за трагедиите, но са бързали да получат одобрение за машината. Посочено беше, че съобщения между служители на "Боинг" по възникнали проблеми при тестовете на въпросната система издават тревожно равнище на небрежност и лекомислие.

Ричард Блументал, сенатор: Тези пилоти, тези семейства не са имали никакъв шанс. Били са в летящи ковчези заради решението на "Боинг" да скрие от пилотите автоматизиратната система за контрол. В 16 хиляди страници упътване за самолета, новатакомпютърна система се споменава само веднъж. "Боинг" заяви пред нас, че е пилотът е неопитен, лъжете и нас.

Почернените семейства, които присъстваха на слушането, оцениха шефа на Боинг като твърде уклончив. Чуха се гласове да отиде в затвора и срещу подновяване на полетите в проблемния самолет.

Майкъл и Аднаан Стумо - баща и брат на жертва: Не вярваме на процеса и не вярваме, че този самолет може да лети сигурно.

Сенаторите разкритикуваха регулаторната процедура, повдигнаха въпроса за задушевните отношения между "Боинг" и Федералната авиационна администрация, които компанията определя като професионални. Чуха се и гласове за по-строг контрол върху автоматизираните системи за управление, които навлизат все повече във всички видове транспорт.