Американският заместник- държавен секретар Джон Съливан е на двудневна визита у нас. Утре той ще се срещне с президента, с премиера и с военния министър. След първата му среща днес с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева той заяви, че отношенията между България и Съединените щати са по-добри от всякога. Двамата потвърдиха стратегическото партньорство на двете държави в сигурността и отбраната, енергетиката и социалната сфера.

Джон Съливан определи страната ни като много добър приятел и важен партньор на Съединените щати в региона.Подчерта, че е обсъдил с Екатерина Захариева както намерението на България за модернизация на част от въоръжените ни сили, така и за диверсифисация на енергийните източници. Като един от участниците в процедурата за закупуване на нов тип боен самолет, САЩ подобриха днес офертата си за изтребителя F-16, припомни българският вицепремиер, но добави:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: Като правителство по никакъв начин не искаме да влияем на експертната комисия ,която ще вземе това решение и се надяваме наистина те да изберат този самолет, който най-добре ще защити българският интерес и ще повиши способностите на България в НАТО.


Шведското правителство оптимизира предложението си за изтребителите „Грипен“

Шведското правителство оптимизира предложението си за изтребителите „Грипен“

И шведското правителство е оптимизирало офертата за "Грипен" и предложението вече е за 10 изтребителя, а не за осем. Оптимизираната оферта покрива вс...

Решението както по тази тема, така и по отношение на енергийната диверсификация ще е на българското правителство, подчерта Джон Съливан .В отговор на въпрос той коментира и преминаването на „Турски поток“ през територията на страната ни.

Джон Съливан, зам.-държавен секретар на САЩ: От гледна точка на САЩ е много важна енергийната диверсификация за България, за да няма зависимост от само един енергиен източник. От това зависи както националната ви сигурност, така и тази в целия регион. Суверенно право на България е да реши дали продължението на „Турски поток“ ще премине през страната.

След срещата вицепремиерът Захариева отново изрази надежда, че България в скоро време ще бъде третирана като другите държави от ЕС и ще се стигне до отпадане на визите за Америка.

Преговорите по подписването на социална спогодба, както и европейската и евроатланческата перспектива на страните от Западните Балкани също са били сред обсъдените теми.