НОВИНИ

Американското правителство отмени забраната за пътуване в САЩ

Американското правителство отменя забраната за пътуване до САЩ за седемте страни, които попаднаха в указа на Тръмп. Летищата отново ще посрещат пътници, а митническите власти са съобщили на авиокомпаниите, че могат да качват хора с визи от тези държави. Това става, след като федерален съдия от Сиатъл постанови незабавно прекратяване на президентския указ за ограничаване на миграцията. Държавният департамент обяви, че заради съдебното решение отменя анулирането на визи.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:36, 04.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:06 мин.
По света

До този момент и други съдии са оспорвали забраната на Доналд Тръмп, но издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на Съединените щати. Робарт разглежда иск, внесен за отмяна на указите на американския президент за затягане на имиграционния контрол, който преди това беше подала прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

По време на съдебните заседания Представителите на властите в Съединените щати защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. Авиокомпаниите започнаха да превозват граждани от страни, за които важи забраната. Всички, които имат валидни американски визи също ще могат свободно да посетят Съединените щати.

Джеймс Робарт, федерален съдия: Щатът предостави необходимите доказателства за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети.

Президентът Тръмп реагира незабавно, като в типично негов стил в профила си в Туитър разкритикува решението на федералния съд.

"Мнението на този така наречен съдия, който съществено променя закони в нашата страна, е абсурдно и трябва да бъде отменено!"

В британската столица Лондон хиляди се събраха пред посолството на Съединените щати на митинг срещу забраната наложена от страна на Тръмп. Демонстрантите размахваха черни плакати с кървави петна и надписи като "Не на Тръмп. Не на войната" и "Специални отношения с Тръмп? Просто кажете не".

Освен в Лондон, стотици се събраха на протест и в германската столица Берлин. Указът от миналата седмица замрази бежанската програма и ограничи временно приемането на граждани от Йемен, Иран, Ирак, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Забраната попречи на бебе, което се нуждае от сърдечна операция да пристигне на лечение в Съединените щати. Семейството на 4-месечната Фатемех Решад преди седмица получи виза в Дубай, но забраната наложена от Доналд Тръмп на практика я отмени. Все пак момиченцето успя да пристигне в Съединените щати, където ще бъде лекувана безплатно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДОСТ и НПСД ще се явят в коалиция на изборите
ДОСТ и НПСД ще се явят в коалиция на изборите
Иран удължава срока за нефтени и газови проекти
Иран удължава срока за нефтени и газови проекти