НОВИНИ

Американското правителство подари на българския флот 4 бързоходни лодки

Военноморските сили на България получиха четири бързоходни лодки, предоставени безвъзмездно от правителството на САЩ. Военнослужещите, които ще работят с тях, преминаха курс на обучение, за което получиха специални сертификати. Те бяха връчени от аташето по отбраната на САЩ полковник Шанън Джонсън.

bnt avatar logo
от И. Георгиева, Н. Чавдаров
16:15, 22.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Плавателните съдове, подарени на военноморския флот, са три изключително бързи моторни лодки и един противодиверсионен катер.

Контраадмирал Митко Петев, главнокомандващ на военноморските сили на Република България: Оборудвани с радиолокационна станция, с хидроакустична станция е оборудван противодиверсионният катер, също така имат възможност да се движат със скорост до 40 възела. Интересното е освен това, че могат да обхванат всички морски пространства, тоест да действат в целия обхват на изключителната икономическа зона – над 100 морски мили, което е изключителна способност.

Плавателните съдове могат да се използват при учения, военни и спасителни акции, за патрулиране и ескортиране на кораби и товари при влизане и излизане от пристанището. Полезни са и при акции срещу нелегални мигранти. 18 души от състава на военноморските сили са били обучени да работят и поддържат плавателните съдове. Днес те получиха сертификатите си от аташето по отбраната на САЩ Шанън Джонсън.

Полк. Шанън Джонсън, аташе по отбраната на САЩ: Това, което е важно, са хората, които получиха сертификатите си днес, защото оборудването, лодките, техниката, която купуваш, те са полезни само, ако има можещи хора, които да работят с тях.

Предстои завършването на още един обучителен курс, след който, в началото на август, новите плавателни съдове ще бъдат въведени в експлоатация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 10 000 домове във Финландия останаха без ток заради силни ветрове
Над 10 000 домове във Финландия останаха без ток заради силни ветрове
Евакуираха катедралата в Кьолн заради паркирана подозрителна кола на чужденец
Евакуираха катедралата в Кьолн заради паркирана подозрителна кола на чужденец