НОВИНИ

Американското разузнаване смята, че Северна Корея строи нови ракети

Американските разузнавателни агенции смятат, че Северна Корея строи нови ракети, както показват неотдавнашни сателитни снимки на завод, където е била произведена първата ракета, способна да достигне източния бряг на Съединените щати, съобщава в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес. "Получени напоследък доказателства, включително снимки, направени от спътник през последните седмици, сочат, че е в ход работа по създаване на поне една, а може би и на две междуконтинентални ракети", пише американският всекидневник, като се позовава на анонимни източници.

bnt avatar logo
от БТА
07:00, 31.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
американското разузнаване смята северна корея строи ракети

Това бе съобщено дни след като държавният секретар Майк Помпейо призна на изслушване в Конгреса, че Пхенян продължава да произвежда ядрени материали, шест седмици след историческата среща на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

"Тези нови разузнавателни данни не говорят за увеличаване на способностите на Северна Корея, но показват, че продължава работата за създаване на модерни оръжия седмици, след като президентът Тръмп заяви в Туитър, че Северна Корея вече не е ядрена заплаха", пише "Вашингтон пост". Според вестника изображенията, получени неотдавна в Националната агенция за геокосмическо разузнаване, показват, че е в ход работа по създаване поне на една междуконтинентална ракета "Хвасон 15" в завода Санумдон. Ракетата е с обсег 13 000 км и може да достигне източния бряг на САЩ.

На снимка, направена на 7 юли, се вижда ремарке с ярко червено покривало, паркирано близо до зона за товарене. Според вестника то прилича на превозните средства, използвани от Северна Корея за транспортиране на междуконтинентални ракети.
Американски експерти са на мнение, че няма изненада в тези снимки, тъй като Ким Чен-ун не е дал никакво обещание по този въпрос на срещата с президента на САЩ, добавя "Вашингтон пост".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 500 туристи бяха евакуирани от планина в Индонезия
Над 500 туристи бяха евакуирани от планина в Индонезия
ООН отложи намаляването на числеността на мироопазващата мисия в Сомалия
ООН отложи намаляването на числеността на мироопазващата мисия в Сомалия