НОВИНИ

Американци помагат за възстановяването на читалището в Татарево

Българин събра американска бригада, за да възроди читалищната сцена в първомайското село Татарево. Над 15 хиляди долара за възстановяването й Наско Атанасов набира чрез онлайн кампания в Съединените щати. 10 хиляди лева отделя община Първомай. Специално за първото театрално събитие от Лос Анджелис пристига снимачен екип, който подготвя документален филм за селото.

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 18.04.2016
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Наско Атанасов е отрасъл с Григор Димитров на кортовете в Хасково. Приемат го с пълна спортна стипендия в американски колеж, но по време на следването има възможност да избере модул „актьорско майсторство”. Така се влюбва в театъра. Докато репетира „Хамлет” за дипломната си работа, открива случайно прашната сцена в Татарево и взема решение да я възроди.

Наско Атанасов: “Много хора ще ви кажат, че няма да стане, дори близките ви и аз бях подготвен да направим концерт за 20-30 човека, от които 25 ще са ми семейство, но се оказа, че когато има страст зад един проект, когато го има тоя пламък, хората се зареждат и няма невъзможни неща”.

Проектът се казва „Отключи сцената“. Заради каузата колеги на Наско от Холивуд пристигат до Татарево, въпреки че за тях местният феномен, наречен „читалище“, е пълна загадка.

Наско Атанасов: “Това им беше интересно отначало, но също като цяло и светът на селото. Особено на хора, които идват от Лос Анджелис, където има магистрали в самия град и всичко е толкова стресиращо и забързано. Те се влюбиха в самото село.”

Отвъд океана помагат както с работна ръка, така и с голяма част от средствата.

Наско Атанасов: “Кампанията, която започнахме, болшинството от даренията бяха от Америка. Преподавателката ми по театър дари над 2 хиляди долара. Първо дари 100 долара и после каза: „Ако стигнете 9 хиляди, аз ще ги направя 11 хиляди“. И поради тази причина имената на тези хора са на плакати на читалището и се надявам някой път да дойдат на концерт и да си седнат на мястото.”

Западането на българските села е една от темите, които са застъпени в документалния филм, който американският екип подготвя за Татарево.

Наско Атанасов: “Питаме какво е бъдещето на Татарево и то наистина като няма поминък, няма как младите хора да се върнат. Но искаме да направим селото една желана дестинация, за да искат да са там, защото нещо ще се случва, което ще е само там и от тази гледна точка си мисля, че изкуството може страшно много да помогне да привлече младите хора”.

За да се случи това по-бързо, Наско смята, че запазването на родните села трябва да се превърне в държавна политика. А що се отнася до читалището в Татарево, работата не е приключена. В момента архитект безвъзмездно прави цялостен проект колко ще струва възстановяването на сградата изцяло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести срещу Джордж Клуни и Хилари Клинтън
Протести срещу Джордж Клуни и Хилари Клинтън
6-етажен жилищен блок се строи в двора на ПМГ Васил Друмев във Велико Търново
6-етажен жилищен блок се строи в двора на ПМГ "Васил Друмев" във Велико Търново