НОВИНИ

Американците гласуват на междинни избори за Конгрес и местни власти

Американците гласуват на междинни избори. Те са серия от национални и местни гласувания. Вотът се смята за тест за управлението на Доналд Тръмп. Официално изборният ден започва след два часа, но в много щати гласоподавотелите вече пуснаха бюлетини.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
11:53, 06.11.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Американците гласуват за всички 435 места в Камарата на представителите, за 35 от общо 100 сенатори и за губернатори в 36 от общо 50 щата. На места като в Невада например се извиха опашки от гласуващи. Отбелязва се ентусиазмът на младите хора между 18 и 29 години.

- "Чаках 45 минути, за да гласувам".

Избират се още кметове, шерифи и съдии в местни съдилища. Големият залог обаче е контролът в Конгреса. Изборите са един вид референдум за управлението на президента Доналд Тръмп. Той продължава да участва в митинги. В известен смисъл се гласува и за мен, каза Тръмп.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Ако искате още престъпления гласувайте за демократите. Ако искате стабилни граници и безопасни общности гласувайте за републиканците".
;

Ако републиканците запазват контрола си в Конгреса това ще бъде комфортна зелена светлина за политиката на Белия дом. В противен случай демократите биха могли да спрат плановете на Тръмп и дори да се стигне до импийчмънт.

Кандидатите на Демократическата партия за камарата на представителите събраха 649 милиона долара от индивидуални спонсори, два пъти повече от тези на Републиканците, които разполага с 312 милиона. Мандатът на новоизбраните американски сенатори започва на 1 януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разпит на свидетели по делото КТБ най-рано следващото лято
Разпит на свидетели по делото КТБ най-рано следващото лято
БСП внесе в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите
БСП внесе в АПИ искане за независима техническа експертиза на магистралите