Американците отбелязват 16 години от атентатите от 11 септември и почитат паметта на близо 3 хил. жертви. През 2001 г. най-кръвопролитната терористична атака в историята на САЩ разтърси света и остави завинаги травми в съзнанието на онези, които я преживяха.

Днес 11 септември е и повод за послания, свързани с единството на нацията и изпитанията в съвременния свят.

Както всяка година, в Ню Йорк запазват минута мълчание в 8,46 местно време, когато първият похитен от терористи самолети удари северната кула на Световния търговски център.

И днес бяха прочетени имената на загиналите. На възпоменанието присъстваха близки на жертвите и граждани, а по традиция на тази церемония не присъстват политици. На мястото на рухналите близнаци днес има мемориален комплекс и нови небостъргачи. Годините минават, но за преживелите онази страшна сутрин спомените са живи. Психолози говорят за посттравматичен стрес и колективна травма, които може да ги бележат за цял живот.

В 9,37 във Вашингтон отбелязаха момента, когато третият самолет се вряза в сградата на Пентагона. На тази церемония присъстваха президентът и съпругата му и членове на кабинета. В словото си Доналд Тръмп отправи думи на съпричастност към щатите, поразени от ураганите Ирма и Харви и говори за единството на нацията.

16 години от атентата на 11 септември

16 години от атентата на 11 септември

На шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември американците си спомнят за страшната трагедия и почитат паметта на близо три хилядите жертви...

Доналд Тръмп, президент на САЩ: На този ден светът се промени и всички ние се променихме. Очите ни се отвориха за дълбочината на злото, пред което застанахме. Но в онзи час на мрак, ние също така се обединихме. Различията ни никога не са били по-малки. Връзките помежду ни никога не са били по-силни. Местата, където загинаха жертвите, днес са паметници на националното ни единство и на нашата сила.

Вицепрезидентът Майк Пенс е в Пенсилвания, където се разби четвъртият похитен от терористи самолет.