НОВИНИ

Американците почитат жертвите на атентатите от 11 септември

Американците отбелязват 16 години от атентатите от 11 септември и почитат паметта на близо 3 хил. жертви. През 2001 г. най-кръвопролитната терористична атака в историята на САЩ разтърси света и остави завинаги травми в съзнанието на онези, които я преживяха.Днес 11 септември е и повод за послания, свързани с единството на нацията и изпитанията в съвременния свят.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:53, 11.09.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Както всяка година, в Ню Йорк запазват минута мълчание в 8,46 местно време, когато първият похитен от терористи самолети удари северната кула на Световния търговски център.

И днес бяха прочетени имената на загиналите. На възпоменанието присъстваха близки на жертвите и граждани, а по традиция на тази церемония не присъстват политици. На мястото на рухналите близнаци днес има мемориален комплекс и нови небостъргачи. Годините минават, но за преживелите онази страшна сутрин спомените са живи. Психолози говорят за посттравматичен стрес и колективна травма, които може да ги бележат за цял живот.

В 9,37 във Вашингтон отбелязаха момента, когато третият самолет се вряза в сградата на Пентагона. На тази церемония присъстваха президентът и съпругата му и членове на кабинета. В словото си Доналд Тръмп отправи думи на съпричастност към щатите, поразени от ураганите Ирма и Харви и говори за единството на нацията.

;
Доналд Тръмп, президент на САЩ: На този ден светът се промени и всички ние се променихме. Очите ни се отвориха за дълбочината на злото, пред което застанахме. Но в онзи час на мрак, ние също така се обединихме. Различията ни никога не са били по-малки. Връзките помежду ни никога не са били по-силни. Местата, където загинаха жертвите, днес са паметници на националното ни единство и на нашата сила.

Вицепрезидентът Майк Пенс е в Пенсилвания, където се разби четвъртият похитен от терористи самолет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтът на Коматевско шосе напредва
Ремонтът на "Коматевско шосе" напредва
БНТ с ексклузивни кадри на освободения Адриан Златков (ВИДЕО)
БНТ с ексклузивни кадри на освободения Адриан Златков (ВИДЕО)