НОВИНИ

Американците разделени за предложенията на Обама

Предложенията на Барак Обама за ограничаване контрола върху огнестрелните оръжия бяха посрещнати със смесени чувства от американците.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:07, 06.01.2016
Чете се за: 00:59 мин.
По света
американците разделени предложенията обама

Обичайно президентът не крие емоциите си в коментарите си след масови убийства, този път не скри и сълзите си.

Барак Обама, президент на САЩ: "Нашето неотменно право на живот, свобода и стремеж към щастие беше отнето на колежани от Блексбърг и Санта Барбара и на ученици в гимназията Колумбайн, и на първокласници в Нютаун, първокласници!"

Но сълзите на Обама не трогнаха нито влиятелните фигури в Републиканската партия, нито мощните оръжейни организации. Те отвърнаха на огъня.

Лари Прат, изпълнителен директор на Асоциацията на притежателите на оръжия в САЩ: "Президентът и демократите правят огромна грешка, но не бих ги спирал. Всеки път, когато демократите атакуват контрола върху оръжията, губят ръка и крак. И ако искат да влязат в 2016 г. като първенци на затягането на контрола върху оръжията, нека го направят".

От националната оръжейна асоциация - най-голямата оръжейна организация в страната, коментираха, че американците не се нуждаят от "емоционални лекции, напълно лишени от факти" и още - че предложените мерки не биха предотвратили нито едно от масовите убийства, споменати от президента.

Водещите републиканските кандидати за президентския пост до отхвърлиха предложенията и декларираха, че ако спечелят, ще анулират указите.

В американските градове реакциите бяха смесени.

Адам Глик, жител на щата Калифорния: "Идеите са брилянтни и са навременни. Повече американци са загинали от ръката на американец, отколкото в двете световни войни. Време е да има проверки, за да не попадат оръжия в ръцете на луди".
Ърл Къртис, собствени на оръжеен магазин: "Това няма да помогне. Два от щатите с най-стриктен контрол върху оръжията - Илиноис и Калифорния, имат едни от най-високите нива на престъпност в страната".

Темата вече влезе в предизборната кампания, а съдбата на мерките, въведени от Обама, зависи от това кой ще влезе в Белия дом през ноември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 150 000 лв. са откраднати при банковия обир в Люлин
Над 150 000 лв. са откраднати при банковия обир в "Люлин"
Освещаване на бойните знамена и Богоявленски водосвет
Освещаване на бойните знамена и Богоявленски водосвет