Това е един от основните изводи в годишния доклад за човешките права на „Амнести интернешънъл“. В частта за България се посочва, че промени в политиките по отношение на бежанците, дискриминацията и медийната свобода няма. Според международната организация една от основните причини за влошаването на ситуацията в сферата на човешките права са САЩ и политиките на президента Доналд Тръмп.

Речта на омразата, която използват световните лидери на практика нормализира дискриминацията срещу малцинствата. Това е един от много изводи на международната организация на „Амнести интернешънъл“ в годишния доклад за състоянието на човешките права. Документът, в който са анализирани 159 държави, беше представен за първи път в Вашингтон и това не е случайно. През изминалата година в САЩ бяха представени редица политики - като забраната за влизане в страната на граждани от предимно мюсюлмански страни, които според експертите сериозно са влошили ситуацията с човешките права и са довели до задълбочаване на дискриминацията.

Салил Шети, генерален секратар на Амнести интернешънъл: Нарастващата реторика на омразата се трансформира в ужасяващи последици в реалността. Това е лошата новина от 2017. Но има и доста обнадеждаващи новини - 2017 ни показа какво става когато големи човешки маси кажат, че няма да търпят несправедливостите, с които се сблъскват.

Няколко бежански и имиграционни кризи пък са показали, че международната общност не успява да се справи с престъпленията срещу човечеството и военните престъпления. САЩ, Русия, Филипините, Венецуела и Китай са сред държавите, където човешките права и свободи са силно нарушени.

Салил Шети, генерален секратар на Амнести интернешънъл: Урокът от 2017 е, че страхът и омразата са рецепта само и единствено за насилие. През 2018 година лидерите трябва да са готови да се справят с големи предизвикателства - от проблема с бежанците до защита на активистите за човешки права, и до несигурния достъп на голям брой хора до основни услуги, а не просто да си прехвърлят отговорността с взаимни обвинения. Имаме нужда от лидери, които са готови да отстояват и защитават ценностите на човешките права, достойнството и равенството.

В частта за България се посочва, че промени по отношение на властта кум бежанците, включително и към правата на непридружените деца няма. Атмосферата на ксенофобия и нетърпимост към различните и малцинствата се е засилила. Заплахите, политическият натиск и атаките срещу журналисти продължават. Значителна част от медиите остават под контрола на политически партии и местни олигарси, пише в доклада на Аменсти.

Доклад на "Амнести интернешъл" за света и България

Доклад на "Амнести интернешъл" за света и България

Говоренето, което насажда разделение, е опасно за света. Това е основният извод от доклада на международната организация за защита на човешките права...