Постът на убития ирански генерал Солеймани поема досегашния му заместник генерал Есмаил Гани, обяви върховният лидер аятолах Али Хаменей. Според негово заявление програмата на елитната част "Ал Кудс" остава непроменена от времето на Солеймани.

Анализатори очакват Техеран да отговори силово на убийството на Солеймани, който е оцелявал при няколко покушение през последните две десетилетия.

Прогнозите са, че Иран ще поднови тормоза над търговски кораби, преминаващи през Персийския залив или ще спре корабоплаването с мащабни военни учения.


Елитен ирански военен е убит при американска ракетна атака

Елитен ирански военен е убит при американска ракетна атака

При ракетна атака до летището в Багдад е убит иранският генерал Касем Солеймани, командващият елитното подразделение на Революционната гвардия - "Ал К...

Ликвидираният генерал беше смятан за втори човек в Иран след аятолах Хаменей. Той е вдъхновител на амбициите на Техеран в целия Близък изток и реален външен министър по въпросите на войната и мира.

Отговаря за задграничните тайни операции, включително в Сирия и Ирак. През април Вашингтон определи иранските революционни гвардейци и подразделението "Ал Кудс" като чуждестранни терористични организации.

Кой е иранският генерал Солеймани, убит при въздушен удар на САЩ?

Кой е иранският генерал Солеймани, убит при въздушен удар на САЩ?

Командирът на елитното подразделение на Революционната гвардия - "Ал Кудс" Касем Солеймани, който беше убит при удар на САЩ, беше една от най-популярн...