Проф. Антоанета Христова определи ресора на Мария Габриел като изключително отговорен. За Росен Карадимов той е модерен и перспективен.

Образованието е тема за ЕС и конкретно за България, което си има своите специфични проблеми. Голяма част от националните политики за образование във всяка една от страните-членки досега е била дефинирана като част от националното законодателство и доста малко е била синхронизирана с някаква обща европейска рамка. Това да бъде комисар в нещо, което до този момент е почти нерегулирано, е много трудно и отговорно. Образованието има сериозни предизвикателства. Качество на образованието е въпрос, който стои пред всяка една страна-членка, каза проф. христова.

По думите на Росен Карадимов ресорът на Мария Габриел е изключително модерен и перспективен.

Ресор, който дава възможност да се прави политика и не е свързан с преразпределяне на финанси. Това не е сфера, която подлежи на хармонизация в рамките на ЕС, което означава, че българският еврокомисар не може да разчита на директиви и регламенти, с които пряко да интервенира в законодателствата на страните-членки, а това трябва да стане с косвени механизми, с политика и влияние. Ако има адекватен отговор на евроскептицизма - е това, убеден е анализаторът.

Гледайте целия разговор във видеото.

"Иновации и младеж" ще бъде новият ресор на българския еврокомисар Мария Габриел

"Иновации и младеж" ще бъде новият ресор на българския еврокомисар Мария Габриел

"Иновации и младеж" ще бъде ресорът на българския еврокомисар Мария Габриел в следващия мандат на Европейската комисия. Тя ще отговаря и за образован...