Анализирани са повторните проби от морските води край Созопол, взети заради изтичането на мазут от потъналия през 1921 година близо до острова Свети Иван американски кораб "Мопанг". Това съобщиха от Басейновата дирекция "Черноморски район".

Проби са взети от четири пункта: непосредствено над потъналия кораб, до боновото заграждение, на един километър от брега на плажа "Черноморец" и на "Централен плаж-Созопол".

Анализът на пробите показва, че непосредствено извън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода. Останалите изследвани показатели са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда, информираха от дирекцията.

Има минимално локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива, непосредствено над потъналия кораб в акваторията на острова.

Извършено е изследване за наличие на нефтопродукти, бензен, етилбензен, флуорен и др.

Резултатите от взетите проби от морската вода от плажовете "Корал" и "Алепу" отговарят на стандартите за качество на околната среда по всички изследвани показатели.

Течът на мазут от „Мопанг” е спрян, премиерът Борисов инспектира на място

Течът на мазут от „Мопанг” е спрян, премиерът Борисов инспектира на място

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски тъ...

Отложиха източването на мазута от кораба "Мопанг" заради лошо време

Отложиха източването на мазута от кораба "Мопанг" заради лошо време

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по източването на мазута от потъналия кораб край Созопол.Той уточни, че тъй като...

Започва изпомпването на мазута от "Мопанг" до Созопол

Започва изпомпването на мазута от "Мопанг" до Созопол

Днес трябва да започне изпомпването на разлетия мазут от американски кораб "Мопанг" близо до Созопол. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Моско...