Няма да бъдат закривани отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите областните лечебни заведения във Враца, Видин и Монтана. На нея е решено да се работи за укрепване на съществуващите клиники. Във Видин ще се търси вариант за стимулиране на персонала и привличане на нови кадри. А във Враца се водят преговори за рефинансиране на дълговете. Предвижда се и разкриване на нови клиники по инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Днес здравният министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. Беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности от гледна точка обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите.

Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на Врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с работещите във Врачанската болница

Омбудсманът Мая Манолова се срещна с работещите във Врачанската болница

Държавата трябва да поеме отговорността за състоянието на Врачанската болница. Това заяви омбудсманът Мая Манолова, която бе във Враца, за да се срещн...

Основният проблем на Видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти.

Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията.

В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница

Граждани протестираха срещу промените във Видинската болница

Граждани излязоха на протест във Видин срещу предложението на здравния министър за преструктуриране на болницата в града. Подкрепят и исканията на мед...

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.

Министър Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите.

По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.