"Аз вече разясних и още веднъж: през месец март МС прие постановление, с които увеличава бюджета на МЗ с 30 млн. за дейности извън здравното осигуряване. Идеята беше през дейността на болниците и увеличението на съответните цени да се осигури свеж ресурс за болниците и оттам да се увеличат заплатите на медицинските сестри". Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след извънредната среща в Министерски съвет с премиера Борисов.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Протестът на сестрите продължи. Искахме да им помогнем и по време на протеста месец по-късно МС реши да отпусне до 50 млн. допълнително през Наредба 3 за дейностите извън осигуряването. Установихме, обаче, че за да бъде допустима дневната помощ могат само 6 млн. да се предоставят. Другото е недопустима държавна помощ. МС намали тези от до 50 на 6 млн. Правителството заедно с НЗОК с нашите партньори от БЛС реши през бюджета на НЗОК на база извършена дейност се реши да изменим цените на клиничните пътеки и ги увеличим. Така осигурим необходимия ресурс. На базата на анекса, който подписахме с НЗОК и БЛС, Касата прие решение да освободи до 50 млн. лв. от резерва. Втората причина за промяна в постановлението е, че МЗ през Наредба 3 можеше да подпомогне само 147 болници.
Среща при премиера за казуса със заплатите на медицинските сестри

Среща при премиера за казуса със заплатите на медицинските сестри

Извънредна среща при премиера Бойко Борисов се проведе в Министерския съвет. На срещата бяха здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-...