НОВИНИ

Кирил Ананиев представи идеите си за нов модел на реформа в здравеопазването ​

Демонополизация на Здравната каса предвижда новият здравен модел, който беше обсъждан на форум днес. Идеята е Касата да се конкурира с частни фондове за здравната ни вноска. От думите на министър Кирил Ананиев стана ясно, че тя няма да се повишава.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:06, 15.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:25 мин.
Още

Идеята е всеки от нас да избира къде да отиват парите от здравната му вноска. Възможностите са две - в Здравната каса или в частен фонд. За него ще трябва да доплащаме потребителска такса. Размерът й още не е ясен.

За да започне работа частният фонд ще трябва да набере поне 500 000 души. От бранша коментираха, че ако идеята се приеме, в здравната система ще влизат по-малко средства.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Това, което предлагам, не е крайно решение. Ще отчета всички рискове и предложения, за да внеса в НС най-добрия модел за пациента и здравната система. Да задържим нашите специалисти в нашата страна, да има по-доволни хора в здравната система. Това е система за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна операцията за депортиране на нелегални мигранти в САЩ
Започна операцията за депортиране на нелегални мигранти в САЩ
Турция отбелязва третата годишнина от опита за преврат
Турция отбелязва третата годишнина от опита за преврат