НОВИНИ

Анатолий Карпов пред БНТ: Ще работим за развитие на шахмата в образованието

Областният управител на Софийска област Илиян Тодоров и бившият световен шампион по шахмат и депутат от руската Дума Анатолий Карпов подписаха споразумение за съвместни действия за развитие на шахмата в сферата на образованието. Учители от областта ще могат да се обучават в Държавна независима институция към Тюменска област „Областен шахматен център А. Е. Карпов“, да участват в майсторски класове и открити уроци по шахмат. Придобилите квалификация учители ще популяризират шахмата сред децата, ще участват в организацията на обучения, майсторски класове и открити уроци по шахмат в Софийска област.

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 02.10.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
Анатолий Карпов, бившият световен шампион по шахмат: Аз представлявам и Москва, и Тюмен. Аз съм избран като депутат на Думата от Тюменска област. Днес подписахме споразумение за сътрудничество. Аз мисля, че имам един от най-добрите образователни центрове в света, при мен работят пет гросмайстора. Ние отидохме в училищата и в детските градини и днес сме патрони на 360 училища. В моя център има постоянна група, там се занимават над 200 момчета и момичета. Ние отваряме училища в България. Първото беше в Албена, след това в Поморие, след това Търново, Свищов.
Илиян Тодоров, управител на Софийска област Илиян Тодоров: Ние днес подписахме с господин Карпов едно споразумение за развитието на шахмата, главно за деца в Софийска област. Наши учители ще бъдат обучени в Тюмен и след това ще обучават децата. Аз смятам, че шахът е нещо много важно в изграждането на децата и смятам, че съвсем спокойно можем на територията на Софийска област, 98-те училища, които са разположени на нашата територия, спокойно да се изучава тази дисциплина. По-добре децата да играят шах, да тренират, да разсъждават, да развиват своите мозъци, отколкото по цял ден да стоят по смартфоните. Смятам, че това е една наистина много хубава инициатива. Аз благодаря на г-н Карпов.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена почина, а петима пострадаха при инцидент с патрулка
Жена почина, а петима пострадаха при инцидент с патрулка
Въвеждат се по-тежки гаранционни срокове при изпълнение на пътна инфраструктура
Въвеждат се по-тежки гаранционни срокове при изпълнение на пътна инфраструктура