НОВИНИ

Александър Андреев: Сега е моментът за промени в изборното законодателство

За по-високи санкции за купения и корпоративния вот призова президентът Румен Радев. По негова инициатива в президентската институция се проведе дискусия, на която се обсъдиха проблемите при проведените местни избори. В дебата участваха представители на Централната избирателна комисия и на отговорните институциите за провеждането и организацията на местния вот, както и анализатори на изборния процес. В студиото на сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Александър Андреев говори за акцентите от срещата с президента.

bnt avatar logo
от БНТ
08:16, 10.12.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Александър Андреев, говорител на ЦИК: Ние считаме, че организацията на изборите, факт е, че те бяха насрочени доста по-рано, даде възможност подготовката да протече нормално и да бъдат проведени нормално и самите избори.

Президентът е очертал ясно въпросите, които трябва да бъдат разгледане при следващо обсъждане. Акценти бяха купуването на гласове, контролираният вот, недействителните гласове.

Александър Андреев: Знаем, че тук трябва да има законодателната воля на парламента, за да може те да бъдат решени по нормативен път.

Машинното гласуване е едно възможно средство, за да бъдат намалени недействителните гласове, смята говорителят на ЦИК.

Като проблем при попълването на бюлетина Андреев посочи неяснотата или неразбирането на избирателите за правилното попълване на преференцията. Отбелязването само на преференцията води до недействителност на гласовете.

Александър Андреев: По-подробен анализ ще бъде извършен едва след като приключат всички дела по обжалването на резултатите в административните съдилища.

По негово мнение, ако трябва да бъдат правени промени в изборното законодателство, сега е моментът да бъдат преценени и анализирани.

Александър Андреев: Това, на което бихме акцентирали, е да бъдат разгледани въпросите, свързани с протоколите, тъй като в самите протоколи се съдържат данни, които нямат съществено значение за определянето на резултатите от изборите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Таскова, Воля: Нашата пътна карта ще бъде написана с родители и учители
Таскова, "Воля": Нашата пътна карта ще бъде написана с родители и учители
Искра е подпалила купола на Пантеона на възрожденците в Русе
Искра е подпалила купола на Пантеона на възрожденците в Русе