НОВИНИ

Андрей Бабиш беше повторно номиниран за премиер на Чехия

Милиардерът Андрей Бабиш беше повторно номиниран от президента за премиер на Чехия. След като през януари той не получи вот на доверие, Бабиш управлява служебно. Сега готви коалиция със социалдемократите, с евентуалната подкрепа на Комунистическата партия.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:06, 06.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

63-годишният Андрей Бабиш е на път да управлява в коалиция със социалдемократи, след като получи мандат от президента Земан за втори път. Съюзът трябва да бъде одобрен от членовете на лявоцентристката партия. Резултатът ще е ясен на 15 юни.

Андрей Бабиш, премиер на Чехия: Обещавам да работя усърдно за чешките национални интереси в Европейския съюз. Ще се боря с корупцията и ще се стремя към ефективна държава.

Бизнесменът Бабиш е разследван за злоупотреби с еврофондове и затова никоя партия не пожела да се коалира с неговата формация АНО. Бабиш отрича обвиненията. Дори в кабинета да влязат социаледомкратите, това пак ще бъде правителство на малцинството с 93 гласа в 200 местния парламент. Тогава Бабиш ще се нуждае от подкрепата на комунистите.

Андрей Бабиш, премиер на Чехия: Радваме се, че комунистите искат съставяне на правителство, защото нашата страна има нужда от стабилен кабинет.

Така комунистическата партия може да се намеси в управлението на Чехия за първи път от 1989 г. Против тази възможност и против мандата на Бабиш протестираха хиляди чехи на митинг в Прага. Партията на Бабиш спечели изборите миналия октомври с обещания за намаляване на данъците и противопостяване на миграционната политика на Брюксел. Неотдавна Бабиш заяви, че смята чешката крона за по-изгодна от еврото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законни ли са дискотеките на плажа Слънчев бряг - Юг?
Законни ли са дискотеките на плажа Слънчев бряг - Юг?
Гори един от най-луксозните хотели в Лондон
Гори един от най-луксозните хотели в Лондон