НОВИНИ

Андрей Карлов беше погребан с военни почести в Москва

Застреляният във вторник в Анкара руски посланик Андрей Карлов беше погребан днес с военни почести в Москва след възпоменателна церемония в Министерството на външните работи и опело в катедралния храм "Христос Спасител". Ислямският проповедник Фехтуллах Гюлен отрече неговата организация да стои зад убийството.

bnt avatar logo
от БНТ
16:51, 22.12.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Президентът Владимир Путин беше сред десетките политици, дипломати и близки на Андрей Карлов на церемонията в руското външно министерство. Путин положи букет червени рози в ковчега на убития посланик, когото удостои посмъртно със званието "Герой на Русия".

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Днес изпращаме в последния му път нашия другар Андрей Генадиевич Карлов, който на бойния си пост стана жертва на подъл, гнусен терористичен акт.

На опелото в храма "Христос Спасител" след това патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза, че Карлов се нарежда сред героите, оставащи завинаги в историята на руския народ. По-късно посланикът беше погребан в Химкинското гробище.

А живеещият в изгнание в Съединените щати Фехтуллах Гюлен отрече твърденията на турския президент Реджеп Ердоган, че движението му стои зад атентата. Ислямският проповедник даже допусна, че отговорността носят властите в Анкара.

Фехтуллах Гюлен: Убиецът е назначен за полицай през 2014 година. Основно заради чистката на експерти срещу тероризма. Възлагането точно на този човек на точно такива задачи е или сериозна липса на предвидливост, или е нарочно. Правителството го е оставило да действа, за да хвърлят след това вината върху някой друг.

Днес, след близо 3 денонощия арест, турските власти освободиха шестима роднини на Алтънташ. Москва засега е скептична към версията, че той е бил последовател на Гюлен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск изненада водещи в ефир и им пожела щастлива Коледа
Папа Франциск изненада водещи в ефир и им пожела "щастлива Коледа"
Филм на БНТ с висока оценка от Европейската асоциация на обществените телевизии
Филм на БНТ с висока оценка от Европейската асоциация на обществените телевизии