НОВИНИ

Андрей Новаков: Важно е да решим докрай проблема с пакета Мобилност

След оставката на Цветан Цветанов - какво предстои пред най-голямата партия у нас и за задачите в ЕП - вижте разговорът в студиото на Сутрешен блок по БНТ с евродепутата Андрей Новаков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 03.06.2019
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Партиите са жив организъм - растат, променят се, реформират се, идват нови хора, някои си тръгват, така че оставката на Цветанов не е някакъв катаклизъм, заяви евродепутатът Андрей Новаков.

Според него няма как да се стигне до разделение в ГЕРБ, защото няма кой да инициира такова разделение. Новаков смята, че Цветанов няма да предприеме такива действия, няма и какво да го налага.

"От тук насетне ще видим по-засилена роля на Изпълнителната комисия и реформи по места, където са необходими", каза Новаков.

Скандалите с къщите за гости и апартаментите са се отразили отрезвително на партията, заяви Новаков.

Андрей Новаков: Скандали е имало в изобилие в миналото, особено в новата история на България. Сигурно ще продължи да има, както навсякъде по света, въпросът е как се реагира на тези скандали. Показахме, че единствените, които можем да реагираме по различен начин. Това, което ни прави различни от другите, това че можем да носим отговорност и това когато някой е сбъркал, този проблем се посочва, човекът понася своята отговорност и организацията продължава напред. Просто защото България е по-важна от личното, от персоналното. Мисля, че това видяхме. Беше оценено това смирение от хората.

Новаков заяви, че ГЕРБ ще се бори да оправдае това доверие, а и да спечели ново, включително от гласуващите в чужбина, с работа всеки месец и отчитане какво е свършено.

Андрей Новаков: Анализът след изборите е направен. Ясно е къде трябва да се работи повече. Предприели сме традиционен начин да го направим - чрез работа. Навсякъде по общини, където има неразрешени проблеми, да бъдат разрешени. Включително за българите зад граница, където виждаме, че има какво още да работим. Явно някъде сме пропуснали нещо в работата си с тях. Правим график и всеки от евродепутатите ще има отговорност във всяка от държавите членки в ЕС регулярно да се среща с българските диаспори, така че да подобрим резултатите си там.

Новаков предполага, че там, където не е свършена работа, ще има реформи. Но ГЕРБ продължава по-добре, отколкото досега, каза той.

По повод работата си в новия ЕП Новаков заяви, че една задача вече е свършена.

Андрей Новаков: Поисках членство в комисията по транспорт, регионално развитие и тази по бюджет - сектори, които са важни за нашата страна. За мен е изключително важно първо да решим докрай проблема с пакета Мобилност, след това да гарантираме, че България ще получи 18 млрд. след 2020 година - изключително важно за нашите общини. И накрая бюджета - да бъде в интерес на България.

По отношения на пакета Мобилност Новаков каза, че е важно първо българите да бъдат единни. Двама от тримата, които внесоха пакета Мобилност в ЕП не са преизбрани. Това означава, че ще има двама нови, които да работят пряко по досието, каза още той.

Новаков предупреди също, че ако позволим да се разцепи браншът, със сигурност няма да излезем на добър край.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца помагат на деца във Варна
Деца помагат на деца във Варна
Какво е състоянието на момиченцето, което пострада от граната в Силистра?
Какво е състоянието на момиченцето, което пострада от граната в Силистра?