В студиото на „Денят започва“ дипломатът Ангел Димитров заяви, че ключов въпрос пред приемането на Сърбия в Европейския съюз е отношенията ѝ с Косово, тъй като Европейският съюз не би искал да приеме страна, която ще внесе дипломатически напрежения със съседите си.

ЕК представи Стратегията си за разширяване към държавите от Западните Балкани

ЕК представи Стратегията си за разширяване към държавите от Западните Балкани

Черна гора и Сърбия засега са единствените, които имат шанс да се присъединят към Съюза през 2025 година. Еврокомисията е готова да започне преговори...

Всичките страни от Западните Балкани са все още далеч от постигането на ниво за безпроблемна интеграция в ЕС, заяви дипломатът Ангел Димитров. Дори Сърбия, която е с най-солидната икономика, има проблем, защото повечето ѝ предприятия са държавни, допълни той. Най-невралгичните изисквания са междудържавните спорове.

Ангел Димитров: Неприемливо е за ЕС да приеме страна, която ще внесе в Съюза противоречия със съседите си.

Русия не е държава, която дава, това идва от ЕС, заяви Ангел Димитров за Източното влияние в Западните Балкани. Китайските амбиции в Сърбия са големи, но възможностите не са толкова добри, а Турция също има сериозно присъствие в Босна и Ферциговина, Албания и Косово, допълни той.

Ангел Димитров: Беше лансирана идеята в новата стратегия, която е пожелателна, дава ясен хоризонт пред Събрия и Черна Гора, че е възможно тяхното приемане до 2025 г., но при Сърбия, заедно с проблемите от шестте тематични кръга, стоят и отношенията с Косово.

Те са ключовият елемент, допълни той. Докато в чл. 1 от Сръбската конституция стои точката, че Косово е неразделна част от Сърбия, проблеми ще има, заяви Ангел Димитров. Трябва да има промяна на Конституцията и въвеждането на нов политически климат, който да осмисли и признае международните реалности.

Подобна е и ситуацията с Македония и новото ѝ име, заяви Димитров. Той изрази убеждението, че хората в Гърция и Македония са готови на компромис.

Джема Грозданова: Към 2025 г. страните от ЕС може да са повече от 27

Джема Грозданова: Към 2025 г. страните от ЕС може да са повече от 27

В студиото на „Денят започва“ председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова изрази надеждата, че към 2025 г. Европейски...