НОВИНИ

Да си роден на 10 ноември 1989 г.

Днес се навършват 28 години от знаковите събития на 10 ноември 1989 г. Ангел Иванов е един връстник на демокрацията в България. Той е роден в 4.00 часа сутринта точно в деня на промяната. Репортерът на БНТ Боряна Черганова го заведе в залата, в която Тодор Живков е свален от власт. За срещата с миналото и настоящето на демокрацията разказва следващия репортаж.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
08:29, 10.11.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още
Ангел: Казвам се Ангел Иванов и съм роден на 10 ноември 1989, което означава, че навършвам 28 години и на същата дата са се случили и едни от най-важните събития в модерната история на България.

Ангел за първи път се докосва до тази част на историята, която до този момент е гледал само по телевизията. Голямата пленарна зала на ЦК на БКП, в която Тодор Живков е свален от власт все още съществува непокътната в Националния исторически музей. Това е било мястото, в което са взимали най-важните за страната ни решения, а впоследствие преобръщат и хода на историята. Стрелките на часовника са застинали, на стената липсват гербът и петолъчката, но времето не е оставило белези върху автентичните банки и дори системата за сигурност, осветлението и звуковата уредба. Сега залата стои заключена и се отваря само в специални случаи.


В несъзнателния живот на Ангел купонната система и опашките за олио и храна, митингите и протестите последвали в годините след 89-а са забулени в мъгла.

Ангел Иванов: Спомням си ги доста неясно, спомням си дискусиите вкъщи, спомням си и опитите на баща ми да ми обясни какво се случва, за дете на 6-7 години, това е било доста неразбираемо. Със сигурност си спомням, че настроението беше много минорно.

Ангел - връстникът на демокрацията я вижда без тежкото бреме на миналото.

Ангел Иванов: Всяко общество предава различен лик на демокрацията. В българското общество демокрацията е много двулична, представям си, че със сигурност без да звучи сексистко, българската демокрация е от женски пол, Защо? защото е някак си много крайна в посоките, които може да поеме. За съжаление и отне доста дълго време, докато узрее.

Завършва Американския университет, стажува и в Сантяго де Компустела, всичко това не би било възможно според него, ако събитията от 10 ноември 89 не бяха предопределили бъдещето на България. Рождената му дата му дава шанс през 2009та да посети Европейския парламент.

Ангел Иванов: В момента искрено вярвам, че ако човек иска да постига нещо той има безкрайно поле, за да докаже себе си.

28 години по-късно, ходът на историята ни все повече ще отдалечава младите от събитията в тази зала. Събития, които преобразиха съдбите на поколения българи. Символично или не, залата все още не е част от експозициите на Националния исторически музей, в който се намира.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кунчев: Некоректно е да се говори за антибиотици в месото
Ангел Кунчев: Некоректно е да се говори за антибиотици в месото
Мелания Тръмп посети зоопарка в Пекин
Мелания Тръмп посети зоопарка в Пекин