НОВИНИ

Ангел Кунчев: Голям коктейл от вируси ни очаква през месец август

Летните горещини създават благоприятни условия за развитието на вируси. Голям коктейл от вируси ни очаква през месец август. Повечето от тях са от групата на ентровирусите. Това заяви в студиото на БНТ главният здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. Заболяването започва с висока температура, засягане на горните дихателни пътища, гадене, както и диария.

bnt avatar logo
от БНТ
11:34, 01.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Заболяването започва с висока температура, засягане на горните дихателни пътища, гадене, както и диария. При над 90% от случаите вирусите протичат сравнително леко и човек се възстановява само за няколко дни с лек диетичен режим.

Голяма част от тях не се предават по въздушно-капков път, а по орален, затова личната хигиена е изключително важна.

Доктор Кунчев напомни, че плодовете и зеленчуците винаги трябва да се измиват много добре. Той посъветва да не се опитваме да продължим почивката си, ако се разболеем по време на ваканция, защото така само може да утежним състоянието си.

Д-р Ангел Кунчев - главен здравен инспектор: Във всички случаи, ако се касае за деца до 2, 3-годишна възраст, тъй като там дори и да е лека клиничната картина, няколко повръщания, довеждат до хидратация, детето започва да се чувства много зле, не иска да консумира нищо, тъй че там е задължително провеждането на медицинско лечение, но след 1, 2 системи се възстановяват много бързо. Това се отнася и за хора над 60-65 години, които имат хронични заболявания, но това в България са над 95% в тази възраст.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отложиха делото срещу Иван Евстатиев
Отложиха делото срещу Иван Евстатиев
За първи път жена ще управлява Токио
За първи път жена ще управлява Токио