НОВИНИ

Ангел Кунчев: Има ръст на заболелите от летен вирус

Има ръст на заболелите от летен вирус, но това е очаквано - каза за "Денят започва" главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 12.07.2016
Чете се за: 00:43 мин.
Още

От Столичната регионална инспекция също съобщиха, че за 5 дни са регистрирани 281 случая на заболели. В сравнение с миналата година няма съществена промяна, уточни Кунчев. Тази бройка се запазва за целия летен сезон, но на приливи и отливи. Групата на летните вируси е твърде голяма и разнообразна. Клиничната картина на щамовете е много близка. Почти при всички има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, има различни прояви на ентероколити.

Много от боледуващите са по морските ни курорти, но морската вода не е причина за заразяването, обясни Кунчев. Всички плажове, които се използват за къпане, са под строг контрол и се изследват многократно през всеки летен месец. Дори когато има леко замърсяване, температурата и солеността на водата не са благоприятни за развитието на бактерии. Доктор Кунчев допълни още, че за лечението на вируса не са необходими антибиотици.

Д-р Ангел Кунчев - глaвен здравен инспектор: "Когато говорим за деца между 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително. Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамкире на 2-3 дни."
;

Вижте целия разговор с Ангел Кунчев във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мeглена Кунева: Няма да има нови буквари за първи клас тази есен
Мeглена Кунева: Няма да има нови буквари за първи клас тази есен
Новият филм за Джейсън Борн с премиера в Лондон
Новият филм за Джейсън Борн с премиера в Лондон