НОВИНИ

Ангела Меркел: ​Глобални проблеми се решават с международни средства

В първата си реч пред германския парламент, след като обяви че се оттегля от председателския пост на Християн-демократичния съюз, Ангела Меркел демонстрира борбеност и решителност. Тя осъди всяка форма на национален егоизъм и призова за мултилатерално сътрудничество.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
13:19, 21.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света
ангела меркел ​глобални проблеми решават международни средства

Меркел използва дебатите за бюджета на Федералната република, за да изложи тезите си за мястото на Германия в световния контекст и апелира за международно сътрудничество.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Глобални проблеми се решават с международни средства. Няма място за компромиси - или сте сред тези, които смятат че могат сами да се справят. Тогава говорим за национализъм в най-чистата му форма. Това не е патриотизъм, защото той означава в германски интерес да се включват и другите и всички да печелят от това."

Германският канцлер подкрепи отново Глобалния пакт за миграцията на ООН като "верен опит за отговор". Меркел обърна внимание върху поуките от бежанската криза през 2015-та, от които следва, че бягство и миграция трябва да се решават заедно и то в международен контекст.

Темата за миграционния пакт занимава и партията на Ангела Меркел. Кндидатът за нейн наследник и министър на здравеопазването Йенс Шпан иска дискусия по документа на конгреса в началото на декември. Дебатът вече е предвиден в дневния ред, стана ясно от думите на генералния секретар на Християн-демократичния съюз и също кандидат за председателския пост Анегред Крамп-Каренбауер.

Канцлерът заяви днес в Бундестага подкрепа за споразумението с Великобритания за излизане от ЕС. Тя обърна внимание, че Испания все още се въздържа по документа заради Гибралтарския пролив. Меркел обаче изрази надежда до неделя, когато ще се проведе среща на върха на ЕС, проблемът да бъде преодолян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България върна на Гърция опасните боеприпаси от Горни Лом
България върна на Гърция опасните боеприпаси от Горни Лом
НС избра Марияна Николова за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов
НС избра Марияна Николова за вицепремиер на мястото на Валери Симеонов