НОВИНИ

Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер са обсъдили каталунската криза

Германският канцлер Ангел Меркел и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са обсъдили вчера каталунската криза в телефонен разговор. Това съобщи днес за Ройтерс служител на европейските институции.

bnt avatar logo
от БТА
16:30, 07.10.2017
Чете се за: 00:24 мин.
По света
ангела меркел жан клод юнкер обсъдили каталунската криза

Разговорът е сигнал за нови опасения, свързани с вероятността регионалният парламент на Каталуния да обяви независимост идната седмица и реакцията на испанското правителство, която може да изостри допълнително ситуацията.

Юнкер е разговарял с германския лидер от Индия, където се проведе среща на върха ЕС-Индия. В европейските столици се увеличават опасенията от последиците, които кризата може да има върху испанската икономика - четвъртата по големина в еврозоната, и евентуалното им разпространение и до други икономики от блока.

Възможно е въпросът да бъде обсъден от европейските финансови министри, които ще се съберат в понеделник и вторник в Брюксел, макар официално да не е в дневния ред, отбеляза източникът. Европейската комисия многократно призова каталунските и испански лидери да намерят политическо решение на спора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният оперативен директор на Райънеър се оттегля от поста си
Главният оперативен директор на "Райънеър" се оттегля от поста си
Сняг заваля и в Трънско (ВИДЕО)
Сняг заваля и в Трънско (ВИДЕО)