НОВИНИ

Ангела Меркел научила за "Дизелгейт" от медиите

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че е научила от средствата за масова информация на 19 септември 2015 година за манипулациите в автомобилостроителя Фолксваген. Тя говори днес пред комисия на Бундестага за разследване на обстоятелствата по скандала с манипулирането на данните от тестовете за отделяне на вредни газове при дизеловите автомобили на Фолксваген.

bnt avatar logo
от БТА
18:30, 08.03.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света
ангела меркел научила дизелгейт медиите

Меркел бе поканена пред комисията като свидетел. Според агенция ДПА, канцлерът е заявила пред депутатите, че впоследствие е получила подробности по случая от министъра на транспорта Александър Добринт.

Парламентарната комисия трябва да изясни какво е знаело германското правителство за манипулираните данни и какви действия е предприело за разследването им. Тя бе създадена през юли миналата година.

Комисията разпита през декември тогавашния министър на икономиката, който сега е външен министър - Зигмар Габриел. Той каза, че не е знаел за случая, преди да бъде обявен публично.

Скандалът, станал известен като "Дизелгейт", се разрази през есента на 2015 година, след като бе разкрито, че Фолксваген е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със специален софтуер за манипулиране на показателите за отработени газове при проверка.

Срещу най-големия европейски автомобилостроител, обединяващ 12 марки, сред които Ауди, Порше и Шкода, се водят наказателни разследвания. Компанията продължава да преговаря с клиенти и редица правителства по обезщетяване за нанесените вреди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори предизборен диспут
Втори предизборен диспут
Каква е причината за агресията в училище?
Каква е причината за агресията в училище?