НОВИНИ

Ангела Меркел: Остава неясно какво иска Великобритания

Според германския канцлер Ангела Меркел Великобритания все още не е заела ясна позиция по това какви отношения иска с ЕС след Брекзит. Меркел предупреди, че остават само „шест до осем седмици“ за постигане на споразумение.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:08, 25.09.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
ангела меркел остава неясно иска великобритания

Успехът на предстоящите преговори зависи „в голяма степен от това какво Великобритания наистина иска, а по този въпрос дискусията все още не е напълно ясна“, каза Меркел на бизнес конференция в Берлин.

Меркел повтори позицията на останалите 27 държави-членки на ЕС, че "не можете да принадлежите към единния пазар, ако искате да се придържате само към един от принципите му, но не и към другите три".

Брюксел вярва, че Тереза Мей иска Великобритания да запази предимствата на свободната търговия със стоки с ЕС, без да следва трите основни принципа свободното движение на хора, услуги и капитали през границите.

Британският премиер Тереза Май отвърна на удара в петък в ЕС, след като Брюксел категорично отхвърли нейния план за Брекзит, заявявайки, че отказът за компромис е "неприемлив" и предупреди, че тя все още е готова да се отдръпне от преговорите.

Мей обвинява Брюксел за "безизходицата" само седмици преди крайния срок за сключване на споразумение - и шест месеца преди британците да напуснат ЕС през март.

Меркел каза още, че специалната среща на върха през ноември вероятно ще се състои, но предупреди, че "предстоят шест до осем седмици усилена работа, през които трябва да вземем политически решения".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем души са задържани след масов бой в ловешкото село Баховица
Осем души са задържани след масов бой в ловешкото село Баховица
Около 400 мигранти бяха преместени от пренаселен лагер на остров Лесбос
Около 400 мигранти бяха преместени от пренаселен лагер на остров Лесбос