НОВИНИ

Ангела Меркел откри изборната година в Германия

Решението на световните проблеми се нуждае от сътрудничество, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел. Изборната година в страната започва от Заарланд, където през март е първия регионален вот за годината. Благоденствие за всички е фокусът на кампанията, с която управляващите отиват на парламентарни избори през септември. Самата Меркел ще се бори за четвърти канцлерски мандат.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:19, 14.01.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Максимална трудова заетост и справедливо заплащане, условия за компаниите да инвестират в страната, а не зад граница. Така Меркел очерта лозунга "Блакоденствие за всички". Негов автор е първият следвоенен министър на икономиката Лудвиг Ерхард.

През 50-те години на миналия век той започва реформи, довели до германското икономическо чудо. Сигурност в условия на свобода чрез силна държава, обеща още Меркел в светлината на терористичното нападение срещу коледния базар в Берлин. Тя даде и рецепта за противодействие на възхода на десния популизъм.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Колкото по-добре работим, колкото по-малко хората се тревожат и колкото повече усещат, че се предлага решение на проблемите им, толкова по-силни ще бъдем.

Ако Европа се справя добре, и Германия се справя добре, заяви още Меркел. Тя коментира и протекционистките тенденции на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Силно вярвам, че като партньори печелим повече ако действаме заедно, вместо да решаваме проблемите самостоятелно.

Германия тази година е домакин на срещата на върха на Г-20 през юли, но вероятно Меркел ще се види с Тръмп още през май на срещата на лидерите от Г-7 в Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимата във Венеция
Зимата във Венеция
Проблем в ТЕЦ София остави на студено част от центъра на столицата
Проблем в ТЕЦ "София" остави на студено част от центъра на столицата