НОВИНИ

Ангела Меркел победи Мартин Шулц в телевизионен дебат

Германският канцлер Ангела Меркел победи социалдемократа Мартин Шулц в телевизионен дебат снощи, показва проучване. Три седмици преди парламентарните избори в Германия двамата основни претенденти за канцлерския пост се изправиха един срещу друг в телевизионен диспут. Бежанците, Турция и отношенията с американския президент Доналд Тръмп бяха основните теми, засегнати в дебата.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:18, 04.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

49 на сто от зрителите, гледали телевизионния дебат, смятат, че канцлерът Ангела Меркел е по-убедителна и по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 29% по-добре се е представил социалдемократът Мартин Шулц. Двамата претенденти за канцлерския пост участваха в 97-минутен телевизионен дебат преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

В самото начало Шулц възприе по-агресивен подход. Първа гореща тема - Турция.

Мартин Шулц, кандидат на Социалдемократическата партия: Ако стана канцлер, ще спра преговорите за членство на Турция в Европейския съюз.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Никога не съм била сигурна, че Турция ще се присъедини към ЕС, а сега ще разгледам внимателно вариантите.

Меркел заяви, че е за незабавно спиране на предприсъединителните помощи за Турция, но че трябва да разговаря с други европейски лидери за постигането на обща позиция за прекратяване на преговорите за членство.

Според аналазиторите, въпреки че бе нападателен, Шулц не успя да нанесе на Меркел никакъв тежък политически удар и е малко е вероятно дебатът да помогне на социалдемократите да обърнат тенденцията в електоралните нагласи. Все пак около 50 на сто от избирателите все още не са решили за кого ще гласуват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят част от магистрала Хемус за месец заради ремонт
Затварят част от магистрала "Хемус" за месец заради ремонт
САЩ: Ще отвърнем с масиран военен отговор на всяка заплаха от Северна Корея
САЩ: Ще отвърнем с масиран военен отговор на всяка заплаха от Северна Корея