НОВИНИ

Ангела​ Меркел под максимален натиск

В Германия ескалира ожесточен спор по въпроса за курса, който страната да поеме по отношение на бежанците. В редиците на консерваторите е надвиснала опасност от разцепление. Ако канцлерът Меркел не успее да убеди депутатите от своята парламентарна група в необходимостта от европейско решение на миграционния проблем, това силно ще разклати правителството на Федералната република.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:21, 14.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Цял ден днес в сградата на Райхстага се караха за бъдещето на германското правителство. Депутатите от Християн-демократичния съюз на Ангела Меркел и Християн-социалния съюз от Бавария, които са една парламентарна група, заседаваха поотделно. Раздорът е как да подхожда германската полиция с кандидатите за убежище на границите. Канцлерът се застъпва за европейско решение. След среща с белгийския премиер в Берлин Меркел разясни:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: За мен е много важно Германия да не действа едностранно, а всичко което правим да бъде подредено, договорено, подписано с участието и на другите, така че да постигнем общо европейско споразумение. Въпросът, как ще подходим по миграционния проблем, според мен е лакмусов тест за бъдещето и устойчивостта на Европа. Затова трябва да се вземат под внимание интересите на всяка страна.

Необичайно твърд е тонът в реакцията на посестримата партия от Бавария. Вътрешният министър и бивш баварски лидер Хорст Зеехофер дори заплашва канцлера сам да разпореди връщане на мигранти от германските граници. Ако това се случи Меркел ще трябва да го отстрани от поста. Тогава коалиционното правителство ще бъде пред края си.

Маркус Зьодер, премиер на Бавария: Твърде дълго в бежанската политика прескачаме от компромис в компромис без да са фиксирани ясни решения. Трябва да овладеем положението в Германия.

Атмосферата остава конфронтационна. Меркел получи подкрепата на своята партия за отсрочка от 14 дни, до следващата среща на върха на ЕС. Целта ѝ е да се избегне ефектът на доминото. Ако Германия затвори границите си, това ще рефлектира най-вече върху Южна Европа. Баварците обаче са притеснени от предстоящите през октомври местни избори и заради тях са решени на всичко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разкри нарушения в Агенция Медицински одит
Прокуратурата разкри нарушения в Агенция "Медицински одит"
Интеграцията на ромите скара депутатите
Интеграцията на ромите скара депутатите