НОВИНИ

Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас малко след 1 часа на обяд. На летището тя беше посрещната от премиера Бойко Борисов, който излъчи през Фейсбук началото на визитата.

bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 20.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Със стъпването си на българска земя Меркел поздрави на български с "Добър ден", а премиерът Бойко Борисов ѝ подари букет от жълто-червени рози. Той обърна специално внимание на логото на българското европредседателство, с което беше украсен входът на вип терминала.

Меркел е първият чужд премиер, посетил България откакто страната ни оглави председателството на Европейския съюз, което се счита за много добър дипломатически знак. За последен път канцлерът беше у нас през 2010 г. тогава беше и първото ѝ посещение в България.

Меркел идва в София след среща с френския президент Еманюел Макрон и само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Разговорите между Меркел и Борисов ще се състоят в резиденция Бояна. Ще бъдат обсъдени приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

;;

Настоящото посещение на Ангела Меркел в България е второ в качеството ѝ на канцлер на Германия. Предишната визита в София е от октомври 2010 година. Основна тема в разговорите ѝ у нас тогава са били германските инвестиции в България, бизнесклимата, готовността ни за присъединяване към Шенген. Германският канцлер получава от президента Първанов орден "Стара планина". Меркел и Борисов са се срещали многократно в Брюксел, в Берлин и на международни форуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна и Южна Корея ще дефилират заедно при откриването на зимната олимпиада
Северна и Южна Корея ще дефилират заедно при откриването на зимната олимпиада
Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността
Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността