Германският канцлер Ангела Меркел пристигна на работно посещение у нас малко след 1 часа на обяд. На летището тя беше посрещната от премиера Бойко Борисов, който излъчи през Фейсбук началото на визитата.

© БТА

Със стъпването си на българска земя Меркел поздрави на български с "Добър ден", а премиерът Бойко Борисов ѝ подари букет от жълто-червени рози. Той обърна специално внимание на логото на българското европредседателство, с което беше украсен входът на вип терминала.

Меркел е първият чужд премиер, посетил България откакто страната ни оглави председателството на Европейския съюз, което се счита за много добър дипломатически знак. За последен път канцлерът беше у нас през 2010 г. тогава беше и първото ѝ посещение в България.

Меркел идва в София след среща с френския президент Еманюел Макрон и само ден преди решаващия вот в партията на социалдемократите в Германия за това дали да бъде сформирано ново правителство с нейния Християндемократически съюз (ХДС) и партньорите им от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Разговорите между Меркел и Борисов ще се състоят в резиденция Бояна. Ще бъдат обсъдени приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически теми.

Настоящото посещение на Ангела Меркел в България е второ в качеството ѝ на канцлер на Германия. Предишната визита в София е от октомври 2010 година. Основна тема в разговорите ѝ у нас тогава са били германските инвестиции в България, бизнесклимата, готовността ни за присъединяване към Шенген. Германският канцлер получава от президента Първанов орден "Стара планина". Меркел и Борисов са се срещали многократно в Брюксел, в Берлин и на международни форуми.

Меркел идва в София в решаващ момент за управлението на Германия

Меркел идва в София в решаващ момент за управлението на Германия

Ангела Меркел пристига в България в решаващ момент за управлението на нейната страна и за собствената ѝ политическа кариера. Утре германските социалде...

Защо Меркел идва в София?

Защо Меркел идва в София?

Ангела Меркел пристига у нас в събота. Посещението ѝ в София не беше отдавна планирано и сякаш изненада не само медиите, но дори дипломатите, които сп...