НОВИНИ

Ангела Меркел се опитва да привлече колебаещите се избиратели

В последните часове преди утрешните парламентарни избори германският канцлер Ангела Меркел призова поддръжниците си да запазят набраната инерция и да се постараят да привлекат колебаещите се избиратели, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
17:52, 23.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света
ангела меркел опитва привлече колебаещите избиратели

Допитванията от изминалата седмица показват стабилна преднина на консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Консерваторите разполагат с подкрепа от 34-37 процента, следвани от социалдемократите с 21-22 процента.

През седмицата обаче подкрепата постепенно отслабна и Меркел призова днес в Берлин привържениците си да се опитат да повлияят на колебаещите се избиратели, като напомни, че много хора вземат решение в последния момент.

След като раздаде кафе и поговори със сътрудници от кампанията си в столицата, Меркел се отправи на север. В град Щралзунд тя се разходи по улиците, където се ръкуваше с минувачите, позираше за снимка и раздаваше автографи. После кампанията и я отведе и в северния град Грайфсвалд.

По същото време основният съперник на канцлерката - социалдемократът Мартин Шулц - беше в Западна Германия, на митинг в град Аахен.

На предизборна проява снощи в Берлин Шулц призова германците да не гласуват за антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която изглежда уверена, че за първи път ще спечели места в националния парламент. Формацията се радва на подкрепа от 10-13 процента в допитванията.

Шулц заяви, че Социалдемократическата партия е най-добрият избор за борбата с нея. "Ще защитим демокрацията в Германия", каза той.

Според сондажите наред с АзГ в парламента се очаква да влязат също партия "Зелени", Свободната демократическа партия и партия "Левите", подкрепата за които е между 8 и 11 процента.

При толкова близки резултати са възможни различни комбинации за съставяне на коалиционно правителство. На среща със свои симпатизанти в Мюнхен снощи Меркел ги прикани да не се успокояват от лидерската позиция на консерваторите в допитванията.

"Не можем да си позволим да изгубим нито един глас. Не можем да експериментираме - нужна ни е стабилност и сигурност", заяви тя./

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска седмица на спорта в девет български града
Европейска седмица на спорта в девет български града
Студенти окупираха университета в Барселона
Студенти окупираха университета в Барселона