НОВИНИ

Ангела Меркел се срещна с Доналд Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел се срещна с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон. Двамата най-влиятелни лидери в западния свят разговаряха за последното развитие на бежанската драма, украинската криза, укрепването на НАТО,търговските отношения между Вашингтон и Европейския съюз. ДАНИ: Това е първата среща между Меркел и Тръмп.Двамата ще дадат пресконференция тази вечер.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:13, 17.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Първата среща между Тръмп и Меркел е предшествана от сложни отношения. Президентът е републиканец, похвали Великобритания за решението й да го напусне, и упрекваше Берлин, че е приел толкова бежанци.

Освен това Белият дом настоява съюзниците му в НАТО да увеличат военните си разходи, нещо с което Меркел е съгласна. В момента водещата икономика в Европа,плаща 1.2 процента от Брутния си вътрешен продукт за военни разходи и обещава те да станат 2 процента.

Още преди срещата, канцлерката повтаряше, че е по-добре преки разговори вместо контакти чрез посредник.

Очаквано, мигрантската криза, борбата с "Ислямска държава", ситуацията в източна Украйна, отношенията с Кремъл и търговски въпроси са теми на розговорите в Белия дом.

Предполагаше се, че двамата лидери ще се срещнат по-късно, при идването на Тръмп в Европа, но канцлерката е настоявала за по-ранна среща и е получила покана. На 2 май Меркел ще се срещне с Владимир Путин в Москва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина след падане на лавина в Пирин
Мъж загина след падане на лавина в Пирин
Румен Радев пред БНТ: Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт
Румен Радев пред БНТ: Намесата в нашите избори от страна на Турция е факт