НОВИНИ

Ангелкова: България може да бъде важен фактор за развитието на Балканите

България играе все по-активна роля на Балканите и може да бъде важен фактор за икономическото развитие на региона, включително чрез различни инициативи в туризма. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред Пол Маккарти, регионален заместник-директор на отдел "Европа" на Международния републикански институт (International Republican Institute - IRI). Срещата им се състоя във Вашингтон в рамките на работното посещение на министъра в САЩ.

bnt avatar logo
от БТА
14:15, 24.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
У нас
ангелкова българия важен фактор развитието балканите

Министър Ангелкова представи отговорната мисия, която България в момента изпълнява като председател на Съвета на ЕС по отношение на сигурността, просперитета и модерното развитие на страните от общността. Сред важните теми на европредседателството е и интеграцията на Западните Балкани, които имат все още неразгърнат икономически, социален и културен потенциал.

Съвместно със страни от региона разработваме инфраструктурни проекти, които са важни и за развитието на туризма, каза министърът и подчерта, че се създават общи продукти и маршрути, които ще насърчават привличането на повече туристи към тази част на Европа, включително и от далечни пазари като САЩ.

Туризмът допринася за растежа на световната икономика, защото е водещ фактор за устойчивост. Традиционно той е сред най-важните двигатели за благосъстоянието и напредъка на страните и през последните десетилетия се развива с ускорени темпове, допълни министърът. Тя припомни, че този месец в българската столица София се състоя неформална среща на министрите на туризма от ЕС на тема "Туризъм и икономически растеж". На форума участваха около 520 делегати и бяха дискутирани тези въпроси и ролята на Европа като водеща туристическа дестинация в света.

Министърът припомни, че според Европейската туристическа комисия международните туристически пътувания на континента през 2017 г. са повече от 670 милиона и са се увеличили с 8,4 на сто в сравнение с година по-рано. България също показва отлични резултати в сектора. През 2017 г. общият брой туристически посещения на чужденци у нас е близо 8,9 милиона, което надвишава с над един милион населението на страната ни. Привличаме все повече инвеститори в туризма и предлагаме висококачествени и конкурентни услуги, акцентира министър Ангелкова.

Международният републикански институт е непартийна, неправителствена международна организация за развитие на демокрацията. От 1983 г. работи в повече от 100 страни - в Африка, Азия, Евразия, Европа, Латинска Америка и Карибите, Близкия изток и Северна Африка - и в момента има офиси в над 30 държави. Нейните дейности включват подпомагане на политическите партии и кандидатите им за развитие на техните ценности и институционални структури, на добри управленски практики, гражданско общество, образование, младежки лидери, изборна реформа, мониторинг на избори и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР съветва: Отложете пътувания на Балканите заради влошената зимна обстановка
МВнР съветва: Отложете пътувания на Балканите заради влошената зимна обстановка
Цветанов: Вече имаме визия за министър на енергетиката, ще бъде от ГЕРБ
Цветанов: Вече имаме визия за министър на енергетиката, ще бъде от ГЕРБ