Успешен ли е бил зимният сезон за родния туризъм и може ли да бъде спряно презастрояването по Черноморието - гост по тези въпроси в "Още от деня" беше Николина Ангелкова, министър на туризма.

По думите на Ангелкова, първите данни за туристическия сезон през декември и януари сочат 860 000 чуждестранни туристи и ръст на нощувките в Боровец и Пампорово. Спад се наблюдава в Банско заради намаление на посещенията от Турция, което основно се дължи на нестабилния курс на лирата, обясни министър Ангелкова.

Николина Ангелкова, министър на туризма: За летния сезон очакваме и се борим да запазим нивата от миналата година - три поредни години имаме много сериозен ръст на чуждестранни туристи и приходи. Работим върху нови инструменти, свързани с рекламата, защото е много важно да продължим да привличаме интереса на туристите.

Министър Ангелкова обясни, че най-много чуждестранни туристи у нас идват от Румъния - един милион и триста хиляди, следвани от Гърция, Германия и Северна Македония.

Около 70-80% от туристите се връщат обратно у нас, което говори за качеството на услугите, категорична е Ангелкова.

Тя коментира и разговорите по време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Русия е стратегически пазар по отношение на туризма и е много важно да успеем да възстановим туристопотока от Руската федерация, това е наша стратегическа цел.
Борисов и Медведев обсъдиха перспективите в туризма на българо-руски форум

Борисов и Медведев обсъдиха перспективите в туризма на българо-руски форум

Приключи двудневната визита на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Днес той беше специален гост на българо руски бизнес форум, посветен на туризм...

Министър Ангелкова подчерта, че ведомството работи усилено по възможностите за разширяването на туристическия сезон у нас.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Съвместно с общините и бизнеса да измислим инструмент, който да ни подпомогне допълнително за привличане на повече чартъри у нас. Така ще можем да договаряме полети, които да стартират още от средата на март и да продължат до края на октомври.

Ангелкова коментира и застрояването по Черноморието, което е един от най-сериозните проблеми в сектора.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Много от строежите по Черноморието са започнали преди специализирания закон за Черноморското крайбрежие да е влязъл в сила, тоест преди 2008 г. и всъщност това създава един много сериозен проблем, защото това са частни имоти. Независимо от това, е изключително важно да не се допуска презастрояване, затова имаме общи устройствени планове за всяка община.

Изискала съм от всички морски общини да ми бъдат представени планове за строителство по Черноморието, подчерта министър Ангелкова.

Вижте целия разговор във видеото!

Няма нарушения при строителството в местността Алепу

Няма нарушения при строителството в местността Алепу

Няма нарушения при строителството в местността Алепу край Созопол. Това показа проверка по нареждане на дирекция "Национален строителен контрол" в Бур...