Привличаме 300 000 нови туристи от Германия, Великобритания и Русия, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. 15-те милиона лева, които бюджетът отпуска допълнително за рекламиране на България в чужбина за тази година, вече са разпределени.

Около 5 милиона лева от тези пари са предвидени за рекламиране в Германия, 2,5 млн. лв. - за Великобритания, 3,750 млн. лв. за страните от Вишеградската четворка и 1,250 млн. лв. - за рекламиране в Русия.

Министър Ангелкова е убедена, че средствата ще бъдат разходвани ефективно, тъй като ще бъдат изплащани на база на реални постижения и ако има ръст на броя на туристите.

Пилотно механизмът ще работи само за периода от 1 май до 31 октомври 2020 г. - което означава предимно за летния сезон, а ако е успешен в последствие ще работи и целогодишно.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Особено за летния ни туризъм важно е пристигането на туристи чрез туроператори, които реализират повече приходи и повече нощувки. За сравнение, от 2015 г. досега туристите, които пристигат организиран чрез туроператори като процент на някои пазари, са намалели двойно.
Предстои промяна в наредбата за категоризация на туристическите обекти

Предстои промяна в наредбата за категоризация на туристическите обекти

Около 16 % ръст на туристите отбелязва община Разлог през миналата година. Туристите са привлечени от близостта до планината и минералната вода в райо...