НОВИНИ

Николина Ангелкова: Растеж от 25% отчита туризмът в България

В последните две години туризмът в България отчита растеж от над 25%. През миналата година близо 8,9 млн. са чуждестранните туристически посещения, от които 5,3 млн. са избрали да посетят Черноморието.

bnt avatar logo
от БТА
14:14, 21.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
Николина Ангелкова: Растеж от 25% отчита туризмът в България

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред делегатите от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), съобщи пресслужбата на МТ. Тя участва като говорител в панел, посветен на темата за основната роля на общностите в развитието на туризма.

Министърът посочи още, че в момента се работи отделните регионите в страната да бъдат разделни на девет обособени туристически района. Например Черноморието ще бъде разделено на два района - Северно и Южно. В създаването им участие имат и всички местни структури - общините, местните организации и бизнесът, обясни министър Ангелкова. Предлагаме качество - не само един туристически пакет, а цяло изживяване. И това е придружено с топлота и гостоприемство на местните хора.

Министърът коментира, че пътуванията спомагат за общуването и опознаването между хората. Туризмът има и образователен елемент, благодарение на който се насърчава разбирателството между народите, допълни още тя.

В повечето държави има повече туристи в големите населени места, разбира се, докато в по-малките, в провинцията, няма толкова много хора. Същото се отнася и за България. Затова целта на министерството е да се фокусира върху привличането на туристи в цялата страна. Затова сме се фокусирали върху културно-историческото ни наследство. България е на трето място в Европа по открити артефакти.

Българското министерство на туризма разработи 8 тематични маршрута, обобщаващи над 150 културни обекта в повече от 70 места в България, заяви министърът. И поясни, че културни-историческите дестинации са достъпни на интернет страницата на ведомството.

Създаването и популяризирането на тези дестинации оказва важна роля за развитието на местните атракции, като благодарение на тях в някои от обектите по маршрутите е достигнато 90 на сто увеличение на посещенията, посочи още министър Ангелкова.

Тя акцентира, че популяризирането на дестинациите е шанс за местните общности да осигуряват заетост в дадените региони и за създаването на социално-икономическа стабилност. Това е важна стъпка към повишаване на конкурентоспособността на целия сектор и устойчивото развитие на туризма, допълни още министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна евакуация на бунтовници от общини, разположени североизточно от Дамаск
Започна евакуация на бунтовници от общини, разположени североизточно от Дамаск
Пускат движението в дясното платно на Софийския околовръстен път за Гергьовден
Пускат движението в дясното платно на Софийския околовръстен път за Гергьовден