НОВИНИ

Ангела Меркел се оттегля поетапно от политическата сцена

След изборния провал в провинция Хесен, германския канцлер Ангела Меркел оповести поетапното си оттегляне от политическата сцена. През декември тя ще освободи лидерския пост на Християндемократичния съюз, а с края на мандата на правителството в Берлин - ще напусне политиката. За председателския пост на консерваторите се борят вече трима кандидати. В началото на декември партията ще проведе конгрес.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:20, 29.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Това, което сутринта се предполагаше, намери потвърждение в думите на канцлера Ангела Меркел в ранния следобед. След значителната загуба на гласове тя се опита отново да поеме нещата в свои ръце и същевременно дава възможност на правителството да поеме въздух от постоянните кризи.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: На следващия конгрес на Християндемократическия съюз през декември в Хамбург няма да се кандидатирам за поста председател на партията. Второ,този четвърти мандат е моят последен като канцлер на Федерална република Германия. На парламентарните избори през 2021 г. няма да се кандидатирам отново за канцлер, нито за депутат. Няма да се боря за никакви политически постове.

С критичен поглед Меркел се обърна назад към тежките преговори за съставяне на правителството, към драматичните избори в Бавария и към съкрушителния вот в Хесен. Тя констатира неприемлив облик на управляващата коалиция. С категоричност тя заяви, че не се е родила канцлер и че винаги е искала с чест да работи на постовете, които заема, но и с чест да ги напуска. Говорителят на правителство съобщи, че канцлерът ще изпълни работната си програма, както е предвидена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения в Италия, сняг в Испания
Наводнения в Италия, сняг в Испания
От Лестър потвърдиха, че собственикът им е сред загиналите в катастрофата
От Лестър потвърдиха, че собственикът им е сред загиналите в катастрофата