Англичанин напусна родния си Лондон, за да заживее в пловдивското село Куртово конаре. Впечатлен от екологично чистите продукти, които произвеждат местните, Скот Ламбоу започва да приготвя лютеница, сладко и мармалад по негови рецепти. Става редовен участник и във фермерските пазари в Пловдив и София.

Куртово Конаре, Стамболийски

Първата кулинарна изява на Скот е по време на Фестивала на чушката и домата в Куртово конаре. Тогава той приготвя сладкиши и няколко вида талиатели, които суши на слънце. Залага на необичайни комбинации като домати и чили със захар

Скот Ламбоу: Понякога се чувствам като баба Яга – голямата вещица. Стоя пред печката цял ден и експериментирам с различни съставки и подправки, за да постигна специален вкус. Ако одобря рецептата, консервирам. И всичко е с местни екологично чистии продукти.

Сега Скот подготвя изцяло нов асортимент, с който ще се впусне в надпреварата за най-хубава лютеница.

Скот Ламбоу: Добре. Имам Боб и краставици. Превърнах ги в лютеница с боб и краставици. Имам лютеница с домати и сливи. Това са най-различни вкусове, които се смесват и са фантастични със сирене, което всички обичат, и свинско.

Скот признава, че британците нямат добро мнение за България, затова и той трудно се съгласил да дойде за в страната ни. Тук обаче се влюбил в природата, културата и свободния начин на живот.

Скот Ламбоу: Показаха ми фантастична къща за продан, а по същото време във Великобритания спестявах пари, за да си купя кола. Оказа се, че тази къща с градина, струва колкото един автомобил на Острова. След седем секунди бях решил да я купя.

Няколко години пътува непрекъснато, като остава в България все по-дълго. Родителите му също купуват къща в селото и напускат Великобритания. Майка му вече е известна в Куртово конаре с картичките, които изработва.