НОВИНИ

Анкара и Москва топят ледовете

Кремъл прие извиненията на турския президент за сваления руски изтребител и в Москва отново се заговори за газопровода "Турски поток". Утре по инициатива на руската страна ще се състои телефонен разговор между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Наблюдатели говорят за цялостен завой в турската външна политика.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:31, 28.06.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

С цената на един живот - този на сваления руски пилот и след 7 месеца на руски санкции за Турция и загуби за 15 млрд. долара за турската туристическа индустрия, Москва и Анкара започват да топят ледовете. Турският президент потвърди извинението си.

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Изразих както съжаление за инцидента, така и напомних възможностите за сътрудничество, които имаме в региона. Вярвам, че ще нормализираме отношенията си с Русия бързо".

А турският премиер обяви в парламента, че възстановяването на връзките с Москва вече е в ход.

Бинали Йълдъръм, премиер на Турция: "Ние ще увеличим приятелите си и ще намалим враговете. Най-важната ни цел ще бъде не само подобряване на отношенията с Русия или Египет, но и със страните от региона на Черно и на Средиземно море".

Според турския политолог Синан Юлген писмото до Путин, а и подписаното днес споразумение за възстановяване на връзките с Израел, са сигнали за смекчаване на турската външна политика.


;

В Москва обаче реакциите засега са сдържани. Кремъл коментира извинението на Ердоган като важно за нормализиране на отношенията, енергийният министър и "Газром" намекнаха за съживяване на газопровода "Турски поток". Туроператорите прогнозират възстановяване на туристическия поток за един месец, ако забраната за пътувания в Турция бъде премахната.

В този двубой анализаторите виждат Ердоган като прагматичен политик, а Путин - като победител.

Владимир Фролов, политолог: "Развитието на събитията работи идеално за президента Путин, показва, че е бил прав като е заел много твърда позиция срещу Турция. Това оправдава руската политика през последните месеци и прави Путин победител."

Докъде ще се разтопят ледовете - ще стане по-ясно утре след разговора между Путин и Ердоган. В петък е възможна и среща на външните министри от двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общински съвет - Кюстендил гласува 9500 лева месечна издръжка за ФК Велбъжд
Общински съвет - Кюстендил гласува 9500 лева месечна издръжка за ФК "Велбъжд"
Кралица Елизабет II: Все още съм жива
Кралица Елизабет II: Все още съм жива