Турският премиер Ахмет Давутоглу обвини днес в Киев Русия, че се държи "като терористична организация" в Сирия, като заплаши с "изключително решителна" турска "ответна реакция", предаде АФП.

Ако Русия продължи да се държи като терористична организация, принуждавайки цивилното население да бяга, ние ще й противопоставим изключително решителна ответна реакция, заяви той на пресконференция с украинския си колега Арсений Яценюк.

Русия и организацията "Ислямска държава" в Сирия са виновни за много престъпления срещу човечеството. И този въпрос трябва да бъде разгледан в рамките на международното право, добави той.

Истинското намерение на Русия /в Сирия/ е да убие най-голям брой цивилни, да подкрепи сирийския режим и да продължи войната, обвини Давутоглу, след като руската авиация подкрепя от началото на февруари офанзивата на режима на Башар Асад срещу контролираната от бунтовниците провинция Алепо.

Тези въздушни удари доведоха до бягството на десетки хиляди хора, които Турция настани в лагери в Сирия от другата страна на турско-сирийската граница.

Миналата седмица след интензивни преговори в Мюнхен САЩ, Русия и основните им съюзници, включително Турция, се договориха за спиране на военните действия в цялата страна в срок от една седмица. Това бе обявено от американския държавен секретар Джон Кери.

Те взеха решение също за осигуряване на незабавен достъп до хуманитарна помощ за цивилните, бягащи от боевете, специално от офанзивата в Алепо.

Обвиненията на Давутоглу бяха отправени няколко часа след публикуването на съобщение на руското министерство на външните работи, в което руската дипломация заявява, че е "сериозно обезпокоена" от обстрела от турската артилерия на кюрдски позиции в Сирия за трети пореден ден.

От няколко месеца турското правителство оправя предупреждение към Партия "Демократичен съюз" и военното й крило - Сили за защита на народа срещу всякакви опити за трайно настаняване на запад от река Ефрат.

Анкара се опасява от възможността сирийските кюрди, които контролират вече голяма част от Северна Сирия, да разпрострат влиянието си върху почти цялата зона на границата с Турция.