НОВИНИ

Анкара осъди наложените й санкции от САЩ, заплаши с ответни мерки

Напрежението между Турция и САЩ се засили, след като Вашингтон обяви санкции срещу двама турски министри, заради случая с американския пастор Андрю Брънсън, който от години работи в Турция и беше обвинен във връзки с ФЕТО и ПКК. Анкара заплаши с ответни мерки и напомни искането към САЩ да екстрадират Фетхуллах Гюлен, обвиняван за опита за преврат срещу президента Ердоган преди две години.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:04, 02.08.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Новината от Вашингтон предизвика рекордно поевтиняване на турската лира спрямо долара, а основният индекс на Истанбулската борса се понижи с два пункта.

Сара Сандърс, прессекретар на Белия Дом : По нареждане на президента финансовото министерство налага санкции на турските министри на правосъдието и на вътрешните работи. Двамата изиграха водещи роли в ареста и задържането на пастор Брънсън. Имуществото им в САЩ се блокира.

Пастор Андрю Брънсън сега е под домашен арест, но година и половина беше задържан по обвинения за връзки със смятаните от Анкара за терористични организации - ПКК и ФЕТО на Фетхуллах Гюлен. Докато САЩ настояват за освобождаването на пастора, Турция иска екстрадиране на проповедника.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу отговори на санкциите така:

Сюлейман Сойлу, министър на вътрешните работи на Турция: Имаме едно имущество в Америка и това е ФЕТО. Няма да го оставим там, ще си го вземем.

Анкара заплаши с ответни мерки. Съветник на президента Ердоган призова за отмяна на санкциите, които излагат на риск двустранните отношения. Турски анализатор поиска да се закрият американските военни бази в Турция.

Новият епизод от кризата между двете държави, съюзнички от НАТО, вече тревожи и инвеститорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Версиите за Митьо Очите - лечение в чужбина, бягство или контролирано пътуване
Версиите за Митьо Очите - лечение в чужбина, бягство или контролирано пътуване
Роми от цялата страна почетоха паметта на жертвите на Холокоста
Роми от цялата страна почетоха паметта на жертвите на Холокоста