НОВИНИ

Анкара призова ЕС да реши окончателно дали иска Турция в съюза

Анкара призова Брюксел да определи окончателно дали Европейският съюз иска да види Турция като свой член. Това заяви турският министър-председател Бинали Йълдъръм, посочвайки, че Европа не се стреми да изпълни полагащите й се ангажименти в рамките на сделката с Турция за овладяване на миграционните потоци.

bnt avatar logo
от БТА
11:10, 25.04.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света
анкара призова реши окончателно дали иска турция съюза

"Призоваваме Европейският съюз да бъде честен по отношение на нашето евентуално членство. За начало те трябва да определят дали желаят да ни видят там. Нека първо те сами да решат това, а после и ние ще определим плановете си за присъединяването", каза той.

По думите на Йълдъръм ЕС не изпълнява обещанията си за предоставяне на финансова помощ на Турция по сделката за бежанците и не повдига въпроса за облекчаването на визовия режим за турците.

"Вместо обещаните три милиарда евро ние сме получили само 790 милиона", подчерта още премиерът.

Вчера това заяви и говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган - Ибрахим Калън, според когото отношенията между Анкара и Брюксел, които се обтегнаха заради спорове по време на кампанията за референдума в Турция, може да се нормализират, ако ЕС изпълнява условията на споразумението за мигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва изложението Webit
Започва изложението Webit
Марин льо Пен напуска председателския пост на Националния фронт до втория тур
Марин льо Пен напуска председателския пост на "Националния фронт" до втория тур