НОВИНИ

Анкара: Турция не планира да прекратява отношенията си с НАТО

Турция не планира да прекратява отношенията си с НАТО след инцидента по време на учения на Алианса в Норвегия. Това съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калън.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:50, 21.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
анкара турция планира прекратява отношенията нато

„Турция не планира да прекратява връзките си с НАТО след този инцидент. Анкара иска да разбере как такъв инцидент може да се случи по време на учения на Алианса и може ли подобно нещо да се повтори“, каза той, цитиран от Анадолската агенция.

В понеделник главният съветник на Реджеп Ердоган – Ялчън Топч, каза, че Анкара трябва да преосмисли отношенията си с НАТО. По думите му това е организация, която „се отнася враждебно към един от своите членове“ и не е единственият възможен вариант за Турция.

Напрежението между Анкара и НАТО се усили, след като на 18 ноември Ердоган заяви, че по време на учения в Норвегия негова снимка и на основателя на турската република Кемал Ататюрк са били използвани за обозначение на условни противници. По тази причина 40 турски военни бяха отзовани от учението.

В същото време в. „Сабах“ съобщава, че според норвежки технически сътрудник от турски произход в затворената информационна мрежа на НАТО са се появявали пародийни съобщения от името на Ердоган.

Министърът на отбраната на Норвегия се извини на Турция, като същото направи и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. От своя страна Ердоган посочи, че подобен инцидент „не може да бъде приключен с просто извинение“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици настояват да се организират повече стажове в училищата
Ученици настояват да се организират повече стажове в училищата
БЧК набира средства за лечение на пострадалите в катастрофата край Микре
БЧК набира средства за лечение на пострадалите в катастрофата край Микре