НОВИНИ

Проучване: Обаждане от шефа по време на отпуск вдига адреналина повече от бънджи

Обажданията от шефа ни по време на лятната отпуска могат да вдигнат адреналина повече, отколкото скок с бънджи. Това сочи анкета, проведена от ирландска компания. Крият ли рискове внезапните служебни обаждания, отговорът потърси Цанка Николова.

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:55, 11.08.2018
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Три, две, едно.. и скок! Сетивата се изострят, адреналинът се покачва и човек полита в безкрая! Там, където се чувства свободен!

Илия: Филм. Много голям филм!
Какво усети? Голям адреналин!

Страх има непосредствено преди скока. А стресът е почти същият като служебно обаждане от шефа по време на почивка, според ирландско проучване. Смелчаците обаче залагат на скока от високо.

Ердал Амедов: Мисля, че това е по-опасният вариант.
БНТ: Вдига се адреналинът? Със сигурност. В момента, в който застана на моста ще усетя.
Илия: На кой ще му е приятно да му звънят като почива?

Според психолозите, ако сме наясно, че шефът може да ни потърси, стресът ще бъде по-малък. Затова е хубаво да знаем предварително.

Николай Димитров, организационен консултант: Когато ни звънне шефът с нещо извънредно и нещо спешно, а ние нямаме достъп, дори ако щете до ресурса, с който да решим подобна ситуация, това неизбежно води до много по-голям стрес, отколкото в нормалното ежедневие.
проф. Иво Петров, завеждащ клиника по кардиология и ангеология: Екстремни ситуации в професионалния живот и в ежедневието, те са много често психологически стресови ситуации, които могат да бъдат по-стресиращи, отколкото битката за живот.

Повишаването на стресовите хормони кортизол и адреналин могат да доведат до нарушения в целия организъм, а оттам и до депресия, хронична умора, главоболие и мигрена.

проф. Иво Петров, завеждащ клиника по кардиология и ангеология: Честият стрес води много често и до нарушения не само хронични, а дори и остри, т.е. един извънреден стрес може да доведе и до инфаркт, и до инсулт, така че трябва да бъде избягван.
Николай Димитров, организационен консултант: Може да предизвика различни реакции - от това да се подразним до това да загубим съня си дори, ако щете, за известно време, докато се реши ситуацията.

За да се спасим от стреса, трябва да се пазим от него. С балансиран начин на живот и хармонични отношения с близките. И разговори само през работно време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва ветроходната регата ,,Кор Кароли
Започва ветроходната регата ,,Кор Кароли''
139 години от създаването на Военноморските ни сили
139 години от създаването на Военноморските ни сили