Тази седмица в рубриката „Топ 5“ ви представяме най-посещаваните манастири край Пловдив. В традиционната ни класация зрителите поставиха на първите три места Бачковската Света обител „Успение Богородично“, Калоферският девически манастир „Въведение Богородично“ и Белащенският „Свети Георги Победоносец“.

Пловдив

Топ 5 на манастирите край Пловдив

28.57%

15.48%

1.19%

1.19%

23.81%

19.05%

10.71%

0%

Гласуването е спряно.

На последното място в класацията зрителите на БНТ 2 поставиха Мъглижкият манастир „Свети Николай“. В църквата му се пази уникална стенопис. На нея са изобразени заедно Светите братя Кирил и Методий и покровителят на Ирландия свети Патрик.

Отец Йоан: „До 1922-ра година манастирът е бил мъжки, а от 1922-ра година е преобразуван в женски.

Четвъртото място сте определили за действащия женски манастир „Св. св. Козма и Дамян“. Той се намира на 20 километра от Пловдив между селата Куклен и Гълъбово и е предпочитана дестинация за разходка.

Третият, според зрителите, най-посещаван манастир в Пловдивско е Белащенския „Свети Георги Победоносец“. Според легендата е основан през 1020 година от византийският пълководец Николай Скифи и има лечебно аязмо.

Второто място заема Калоферският девически манастир „Въведение Богородично“. По време на Руско-турската война при пожар в Калофер, изгаря и манастира. През 1881-ва година с дарения от Русия е бил възстановен и разширен.

На челното място в класацията е поставен вторият по големина в България – Бачковският манастир „Успение Богородично“. Той е включен в 100-те национални туристически обекта и е притегателен център както за поклоници, така и за туристи. Наскоро част от стенописите в църквата бяха възстановени.

Иванка Аврейска: „Много са красиви и много добре направени. Много добре е направено вътре и е приятно. Чувства се едно успокоение.“

В манастира се пази чудотворната икона на „Света Богородица“.