Серия от анти и проправителствени протести заляха Иран в навечерието на 2018-та година. Правителството в Техеран призова хората да избягват „незаконни събирания“, след като през последните три дни в редица градове се състояха демонстрации срещу корупцията и ниския жизнен стандарт.

Междувременно днес в иранската столица Техеран се проведе многохиляден митинг в подкрепа на управлението, планиран преди да избухнат антиправителствените протести.

Сълзотворен газ и сблъсъци на протести, запалени в четвъртък първоначално от скока на цените на основни хранителни продукти. Демонстрациите прераснаха в антиправителствени. Видеозаписите са предимно от социалните мрежи. Първи на протест се вдигат хора от град Машхад, после се надигат и Керманшах, Кум, Исфаха, Хамадан, Рещ.

Демонстрантите скандират не само срещу президента Роухани, но и срещу върховния водач Аятолах али Хаменей.

Иранската държавна телевизия съобщава днес за първи път за демонстрациите, като разказва, че протестиращите са скандирали името на бившия ирански шах Пахлави, който бяга в изгнание след Ислямската революция през 79-та година.

© БТА

Но изключително широко отразяван е днешния митинг в Техеран, планиран седмици по-рано. Ежегодната демонстрация в края на годината отбелязва края на безредиците през 2009-та година, провокирани от преизбирането на тогавашния президент Махмуд Ахмадинеджад. „Смърт за Америка“, „Долу Израел“, „Смърт за тези, които са против върховния лидер!“, скандираше множеството.

Нафисе Кахери, демонстрант: Хората протестират срещу инфлацията и други проблеми, но това не означава, че нашият народ е един срещу друг или, че е срещу управляващата система.

Демонстрациите се провеждат под надслов „Епичният девети ден от Дей“ - възпоменание за историческите митинги, провели се през 2009-та на 9-ия ден от месецът Дей от персийския календар. Антиправителствените протести от последните дни са най-масовите от 2009-та насам.